11.1.06

Het ViewMaster perspectief (33)

De aanleiding


Onlangs kwam mijn zoon, Alexander, thuis met een bijzonder kerstpaket. Hij was niet helemaal duidelijk over hoe het spul, , een plastic zak met 100 condooms, in zijn bezit was gekomen, maar dat was niet de reden waarom ik hem hoonlachend met zijn vriendinnetje, een delletje met het verstand van een middelbegaafde amoebe maar een lijf als Kate Moss, naar zijn kamer stuurde. Neen, het gaat mij om de herkomst van het gerief: de Liberale Vakbond, althans de franstalige pendant ervan: CGSLB.

Met de beste wil van de wereld, maar ik begrijp niet goed wat zulk een organisatie daarmee eigenlijk wil. Leden werven? Aan naambekendheid doen? Geen enkele zinnige uitleg zat er bij, niet syndicaal, maar ook niet practisch, en het logo is nu ook niet bepaald erotiserend. Nu ja, met honderd condooms kan je al een tijdje zorgeloos oefenen, maar toch.

Om de CGSLB een hart onder de riem te steken verstrek ik in deze post de nuttige gegevens voor al wie, behalve Alexander (aan wie ik het correct gebruik zelf heb gedemonstreerd, zijn vriendinnetje was toch beschikbaar) er nood aan heeft. Het komt recht van de site van Wikipedia.

Het Condoom

Een condoom is een anticonceptiemiddel
in de vorm van een hoesje, gewoonlijk gemaakt van latex,
dat wordt gebruikt om de penis
van de man gedurende de geslachtsgemeenschap
te omhullen met als doel:


Historie

Condoomgebruik in de 19e eeuw


De oudste pogingen om condooms te maken uit geweven stoffen zijn op niets uitgelopen. De eerste condooms die wel effectief werkten, werden gemaakt van schapendarm of andere materialen van dierlijke oorsprong. Er zijn nog steeds condooms van dit type te koop voor mensen met een allergie voor rubber, en ook omdat ze beter in staat zouden zijn om gevoel en lichaamswarmte over te dragen dan condooms gemaakt van synthetische stoffen. Ze zijn echter niet zo efficiënt als contraceptiemiddel of om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

De productie van condooms in latex was een grote stap voorwaarts omdat ze zowel veel doeltreffender als betaalbaarder waren dan de versie gemaakt van
natuurlijke materialen. In de eerste helft van de 20e eeuw was, bijvoorbeeld om religieuze redenen, op veel plaatsen de verkoop van condooms verboden, en later werd de verkoop vaak alleen toegestaan als een methode om ziekte te voorkomen.

Een verdere verbetering van het condoom werd gevonden in het topje (reservoir) dat ruimte gaf voor het sperma na ejaculatie. Een andere poging om het condoom te verbeteren: de korte kap die alleen de eikel afdekte, was een ernstige mislukking.

In de laatste 20 jaar zijn condooms verschenen in verschillende maten, kleuren, vormen, geuren en smaken. Sommige varianten worden verkocht voor extra stimulatie gedurende de geslachtsgemeenschap, anderen zijn speciaal bedoeld voor orale seks of anale seks. De meeste condooms bevatten een glijmiddel met tegenwoordig vaak een zaaddodende werking, maar dit is geen afdoend alternatief voor het
gebruik van een apart zaaddodende pasta.

Er zijn ook condooms van polyetheen en polyurethaan waarvan wordt verwacht dat ze even effectief zijn als latex, maar ze zijn nog niet zo uitgebreid getest. Deze andere materialen zijn wel nuttig voor personen met een latex allergie

Het vrouwencondoom

Sinds 1920 is het vrouwencondoom ontwikkeld. Dit is groter dan het mannencondoom en heeft een versterkte ringvormige opening. Het is ontworpen om voor de gemeenschap in de vagina te worden gebracht.

Effectiviteit

Als anticonceptiemiddel hebben condooms het voordeel dat ze vrijwel
geen bijwerkingen hebben. Bovendien bieden ze bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Maar er is een vreemd verschijnsel: de theoretische bescherming die een condoom biedt is heel hoog, maar in de praktijk wordt een veel slechter resultaat gezien. Dit komt doordat veel mensen het condoom niet op de juiste manier gebruiken. Zelfs het aanraken van de vrouwelijke geslachtsdelen met dezelfde hand die gebruikt is om het condoom te verwijderen, zonder deze goed te wassen, kan tot een zwangerschap
leiden. Veel mannen blijken verder niet goed te weten hoe een condoom omgedaan moet worden; dit kan resulteren in afglijden of breken van het condoom gedurende het geslachtsverkeer.

Een vaak vernoemd nadeel van condooms is het verminderd gevoel van het lichaamscontact. Dit ongenoegen kan ruimschoots worden goedgemaakt door de gemoedsrust die men door de veiligheid van het vrijen met een condoom kan hebben. Hoewel kenners als Hendrik Daems die als een lachertje wegwuiven.

Houd voor het juiste gebruik van condooms de volgende regels in acht:

  • Pas op met scherpe nagels.

  • Breng het condoom pas aan
    als de penis volledig in erectie is. Uiteraard voordat er enig contact met de vagina is.

  • Druk het topje (reservoir) van het condoom stevig dicht en hou het vast tijdens het aanbrengen, zodat er wel ruimte blijft voor het ejaculaat, maar er geen luchtbel in het condoom komt. Dit om het knappen van het condoom te vermijden. Bevat het reservoir toch lucht, gebruik dan een nieuw condoom om elk risico te vermijden.

  • Gebruik alleen glijmiddel dat expliciet condoom-veilig is. Glijmiddelen op oliebasis maken het latex kapot. Als de vagina droog is moet gebruik worden gemaakt van een glijmiddel om falen
    van het condoom door schuren te voorkomen.

  • Onmiddellijk na de ejaculatie moet de penis (nog in erectie) worden teruggetrokken uit de vagina. Houdt hierbij de rand van het condoom vast om afglijden te voorkomen.

  • Was de handen en de penis voor hernieuwd contact met de vrouw.

  • Gooi het condoom na gebruik weg, maar nooit in het toilet omdat dit verstoppingen in het rioolstelsel kan geven.

Andere info

Instructies voor veilige seks en over het gebruik van condooms kan worden gevonden op www.nvsh.nl

Instructies voor het gebruik van vrouwencondooms zijn te vinden op http://www.condoom-anoniem.nl/Condooms-gebruiken/gebruiksaanwijzing-femidom.html

Geen opmerkingen: