14.11.07

Kroepoek



Er was eens een jongetje dat voorbestemd was om koning te worden.

"Belachelijk," zult u zeggen, en dat is precies wat de mensen die hem later fanatiek aanbaden ook zouden gezegd hebben indien men het hen vooraf zou hebben gezegd. Maar ja, hoe gaat dat in het echt? Soms vreemder dan in sprookjes.

Het leven van Kroepoek, zo heette het jongetje, krioelde van de meest bizarre gebeurtenissen en toevallen. Van hittegolven en overstromingen. Van ontmoetingen en verkeerd gelopen afspraken. Van kunstzinnige invallen en zwakke momenten van bloeddorst.

Tot die gelukkige dag dat hij net als Sjakie dat lotje kocht.

Van de tombola van de koning die zijn troon verlootte.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh dierbaar België, oh heilig land der vaad'ren...

't vliegend eiland zei

voor sodade:
Ik heb hierbij eigenlijk totaal niet gedacht aan België, al ben ik wel een monarchist.

Maar dan zoals in het verhaaltje, vind ik wel dat een koningstroon, na het overlijden van vorst of vorstin, via een loterij zou moeten overgaan op een kind van max. drie jaar. Dat lijkt mij democratisch, met dien verstande dat er een regel is die zegt dat twee personen uit dezelfde familie niet uitgeloot kunnen worden, tenzij er tien generaties tussen zitten.

Anoniem zei

een dalai lama achtige toestand, wat het kind betreft dan? Ach, je zal toevallig maar eens iemand met hersens uitloten...

't vliegend eiland zei

voor sodade:
Precies! Die kans is ook bijzonder groot (dat iemand met hersens wordt uitgeloot). Zo'n koning zou zich dan met zinnige dingen kunnen bezig houden. Zoals de Dalai Lama ook doet. Het religieuze terzijde gelaten (als dat kan in zijn geval) meen ik toch begrepen te hebben dat hij zich inzet voor opleiding, enz. voor zijn volk.